top of page
  • Foto van schrijverclimate conscious

Ons verhaal

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

We hebben allemaal ons verhaal waarom we voor een mooiere toekomst strijden en die willen we graag met jullie delen. Leer ons en ons verhaal kennen, door het tekstje onder onze namen te lezen.


Arthur

Ik ben een echte natuurliefhebber en dierenvriend en ik kan niet stilzitten. Het liefst ben ik buiten. Helaas vormen wij momenteel zelf een bedreiging voor onze natuur en ik zou daar graag verandering in brengen. Ik wil dat mijn kinderen en de generaties daarna zorgeloos (of toch met minder zorgen) kunnen vertoeven op deze planeet. De natuur heeft ons zoveel te bieden en ik vind dat wij op z’n minst iets kunnen terug doen voor haar, al is het maar voor haar zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat wij de generatie kunnen zijn die de wereld redden. Samen kunnen we dat. En misschien hebben sommigen een duwtje in de rug nodig, wel, dan wil ik gerust dat duwtje zijn.


Elina

Ik kan niet goed zeggen wanneer de strijd tegen de klimaatopwarming mijn leven is binnengetreden. Als kind en tiener kon de schoonheid van de natuur me keer op keer verwonderen. Groene bossen, kronkelende rivieren, kleurrijke bloemenvelden… noem maar op! Maar toen stond ik nog niet stil bij hoe wij als mensen een grote impact hebben op hoe onze planeet zich standhoudt. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik te horen kreeg over de klimaatsverandering en haar gevolgen. Ik werd bang en kreeg een gevoel van wanhoop en onmacht. Maar hier kon ik niet mee blijven zitten! Er wordt te weinig gehandeld in functie van het klimaat, door de overheid en door de maatschappij. Ik moest wel iets doen! Documentaires zoals Cowspiracy en Tomorrow hielpen mij in mijn overtuiging om mijn steentje bij te dragen in het gevecht tegen de klimaatverandering. Ik probeer het thema bespreekbaar te maken bij familie, vrienden en op sociale media. Ik heb mijn leven opnieuw ingericht en probeer me op alle aspecten van mijn leven bewust te maken van mijn bijdrage aan de klimaatopwarming. Ik ben daarom vegetariër en probeer zo bewust mogelijk te kopen. Ik ben ervan overtuigd dat ook wij, als individu, een verschil kunnen maken. Samen kunnen we een weg maken naar een groenere toekomst, voor ons en onze vrienden, maar ook voor alle generaties die nog komen!


Fiebe

De natuur, dieren en de wereld waar we in leven is een cadeau voor ons als mens. Ik vind het dan ook onze plicht om zorg te dragen hiervoor. Ik heb een groot hart voor de natuur omdat het ons leven geeft, omdat het me volledig kan laten opladen, het brengt mij rust en het is gewoonweg prachtig. Ik heb ook een groot hart voor mensen. Graag zou ik die liefde willen gebruiken om ook de mens te laten inzien dat we goed moeten zorgen voor het cadeau dat we kregen. Ik ben er zeker van dat de natuur voor veel mensen ook zo veel betekent en dat er in elk menselijk hart liefde, zorg en respect zit voor de natuur. Met Climate conscious wil ik meewerken aan het creëren van meer bewustzijn, educatie, tips en tricks rond een ecologische levensstijl. Ik wil die liefde voor de natuur die in de mens zit laten opborrelen en inzetten om te werken aan een mooie en groene toekomst voor iedereen en iedereen die ons navolgt.


Jana

Iedereen heeft wel een persoonlijke reden waarom de strijd tegen klimaatopwarming belangrijk is voor hen en dat is bij mij niet anders. Eerst en vooral wil ik natuurlijk een mooie toekomst in het vooruitzicht. Een toekomst met zo weinig mogelijk apocalyptische taferelen door het stijgend aantal bosbranden, stormen, overstromingen en nog zo veel meer. De afgelopen jaren kregen we al een voorproefje van een leven waarin we zullen terechtkomen als er niets verandert en dat wens ik niemand toe.

Iets wat bij mij ook nog een grote rol speelt in mijn strijd tegen de klimaatopwarming was mijn reis naar Bangladesh in 2017. Met de VZW Banglabari heb ik toen samen met 11 andere studenten door het land gefietst. Daar waren de negatieve gevolgen van de klimaatopwarming nog veel duidelijker. Huizen die volledig overstromen, mensen die hun volledige hebben en houden verliezen en niets meer hebben om op terug te vallen. Bangladesh is één van de landen die het snelst en meest beïnvloed wordt door de klimaatopwarming en wat voor ons problemen voor de toekomst zijn, is voor hen helaas al de harde realiteit. Het is nu dus aan ons om niet enkel voor onszelf, maar ook voor hen ervoor te zorgen dat we een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan.


Lore

Van jongs af aan kijk ik vol verbazing naar de natuur en hoe wonderbaarlijk die is. Al snel merkte ik op dat niet iedereen met evenveel respect naar de natuur kijkt. Meer zelfs, we maken er een puinhoop van! Hoe erg ik mij hierin kan frustreren, hoe veel energie ik vind om niet alleen te zeggen wat je kan doen, maar ook om dat te tonen!

Er werd mij eens gevraagd waarom ik dit doe, waarom ik mijn tijd spendeer aan m'n eigen leven vorm te geven om binnen de grenzen van de aarde te kunnen leven èn andere mensen motiveer om hetzelfde te doen. Na wat denken, kwam het antwoord. Liefde! Uit liefde voor mijn familie, mijn vrienden, de onbekenden op de bus en de onbekenden aan de andere kant van de wereld en uit liefde voor mezelf en mijn toekomst, om die reden probeer ik dat grote, angstaanjagende probleem te begrijpen, uit te leggen, handelbaar en begrijpelijk te maken. Zo maken we samen de wereld, stap voor stap, zet na zet, steeds beter!


Lotte

Bij mij is mijn engagement voor het klimaat niet van de ene dag op de andere dag ontstaan, maar eerder geleidelijk aan gegroeid. Het begon met in mijn omgeving dingen te horen erover, mensen die vegetarisch aten enzovoort. Sindsdien ben ik er zelf ook meer over beginnen lezen en opzoeken en zo ben ik uiteindelijk gekomen tot waar ik nu sta. In de voorbije jaren heb ik enorm veel bijgeleerd over het milieu, klimaat en duurzaamheid en ik kijk er enorm naar uit om deze info, samen met de zes anderen, met jullie te delen! Want op deze manier bereik je het meest: mensen informeren en ze niet verplichten/dwingen tot bepaalde zaken. Zelf hou ik me voornamelijk bezig met veganistisch eten, zo veel mogelijk het openbaar vervoer en de fiets nemen, tweedehands dingen en eco & fair fashion kopen.


Luna

Ik hou ongelofelijk veel van de natuur, als klein kindje kwam ik altijd pikzwart thuis na uren spelen in de ‘kampenhoek’. Die liefde voor de natuur is niet verminderd, in tegendeel. De passie is gebleven, als leiding in jeugd-natuurvereniging ‘De Stekker(tje)s’, probeer ik die passie door te geven aan alle kinderen. Zelf ben ik vooral gebeten door duurzaamheid, alles rond hernieuwbare energie, het korte keten verhaal… vind ik heel erg boeiend.

Ik vind het ook heel belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd wordt, want alles start met kennis. Onwetendheid is een zwakte. Als we met z'n allen het heft in eigen handen nemen, dan geloof ik dat we de wereld, al is het met kleine stapjes, steeds beter kunnen maken.


Extra Info

Op enkele foto's na, zijn alle foto's gebruikt op de site door één van ons genomen. Foto's die niet van ons zijn, behoren tot de publieke ruimte en er rusten creative commons 0 op. In de posts worden statistieken of figuren gebruikt, waarnaar steeds gerefereerd wordt volgens de APA-richtlijnen.

198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2 Post
bottom of page